• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Per Nilsson
Tre tips från Victoria och Stefan till den som ska starta eget:
  • 1
    Börja gärna med företagandet vid sidan om en anställning. Det tar alltid längre tid än du tror innan det blir någon inkomst från ditt företagande. Att ha ett deltidsjobb så att du även hinner utveckla företaget är perfekt.
  • 2
    Sök råd av andra som startat företag och av den hjälp som finns vid nyföretagarcentrum, ALMI etc. En affärsplan bör du också ta fram under den processen. Initiativ som Venture Cup (en tävling för affärsplaner) är bra.
  • 3
    Fråga dina kunder och be dem komma med kritiska synpunkter på din produkt. Fråga om de kan tänka sig att köpa den.

Victoria och Stefan – Ett radarpar med egen låda

Sök råd från personer i din omgivning som har kompetens inom områden där du själv saknar rutin. Detta säger makarna Victoria och Stefan Strömbäck som äger Återvinningslösningar i Norr.

Victoria Strömbäck flyttade som tolvåring med sin familj från Ryssland till norra Sverige. Hon bestämde sig tidigt för att bli egen företagare. För att lägga en grund för detta utbildade hon sig till civilekonom och träffade Stefan som också närde drömmar om eget företag.

– Jag tror att min bakgrund från Ryssland haft betydelse för valet att bli min egen lyckas smed. För att överleva i den miljön var man tvungen att vara envis och uthållig, säger Victoria.

Försökte slå hål på varandras idéer
Stefan och Victoria hade bestämt sig för att starta företag men saknade en affärsidé. De bollade olika tankar om vad som kunde vara intressant. Det var en rolig process under två år som paret minns som en trevlig och spännande tid i deras liv. Till slut bestämde de sig för att hitta på någon innovation inom miljöområdet. En sak de observerade var sopsortering. Varför sorterar folk sitt hushållsavfall hemma men inte när de är ute på gator och torg? Svaret är att det saknas sopsorteringskärl för avfallssortering på den typen av platser. Här såg Stefan och Victoria ett behov som de kunde uppfylla.

Ett återvinningskärl för offentliga miljöer
Hur svårt kan det vara, tänkte paret? Vi gör ett kärl med flera hål för olika typer av avfall så att folk kan sortera det skräp de slänger när de är ute på gatan. De började med första prototypen, en plasthink med ett lock från en mikrovågsugn. Andra prototypen var en 3D-modell, ritad av en konstruktör. Nu började Stefan och Victoria att besöka kunder och visa upp modellen för synpunkter. Det visade sig vara minst sagt värdefullt eftersom det knappast var så enkelt som de först trodde.

– Kunderna, som i de flesta fall representeras av kommunala tjänstemän med ansvar för renhållning, hade lång erfarenhet av sopkärl. Det fanns synpunkter på tömning, fastfrysningsproblem, sätt att undvika vandalisering och mycket annat som vi inte tänkt på, säger Stefan.

Alltså, hem igen för att förbättra konstruktionen och återvända till kunderna med en ny lösning. Slutligen landade de i produkten Sortify.

– Resultatet blev en återvinningsbehållare som är tung och stabil men som samtidigt är flyttbar. Den är lätt att använda; enkel att tömma, underhålla och rengöra. Den ska stå utomhus och är därför anpassad till olika väderförhållanden, säger Victoria.

I dag finns Sortify i 70 kommuner runt om i Sverige. Nu kan paret leva på sitt företagande men har inte tänkt låta det stanna vid detta.

– Nu tänker vi också erövra återvinning i inomhusmiljö med ett flexibelt och kundanpassat system för större arbetsplatser, affärscentrum och liknande miljöer. Vi har inte lanserat vår produkt ännu men snart ska världen få se, skrattar Victoria.

Stefan och Victoria är mycket nöjda med sitt liv som företagare och tycker att privatliv och jobb flyter ihop och kompletterar varandra.

– Fördelarna med att ha eget företag är många. Du har frihet att styra över din tid och du kan själv bestämma arbetsplats. Ibland jobbar vi från stugan, sitter på bryggan och skriver e-post till kunder runt om i landet, säger Stefan.
 

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande