Länk till
2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst bäst på att använda molnet. Samtidigt visar en undersökning från Visma att en av tre småföretagare i landet inte säkerhetskopierar företagets data och system i molnet.


– Att var tredje småföretagare saknar säkerhetskopior online är allvarligt. Viktig data kan försvinna om datorn kraschar, blir stulen eller om det börjar brinna. Att säkerhetskopiera i molnet är en enkel och väldigt viktig säkerhetsåtgärd för alla företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I början av mars presenterade EU-kommissionen 2017 års index för digital ekonomi och digitalt samhälle (Desi). Sverige hamnar på tredje plats efter Danmark och Finland och får höga poäng på samtliga områden som undersökts. I kategorin som mäter hur bra vi är på att använda oss av molnet hamnar Sverige andra plats.

Samtidigt visar en undersökning från Visma att en av tre småföretagare, 35 procent, inte säkerhetskopierar företagets data och system i molnet. Det innebär att många småföretagare enbart sparar viktig företagsinformation lokalt på sina datorer eller externa hårddiskar. Information som bokföring, fakturor och löner riskerar alltså att försvinna vid till exempel datorhaveri, brand eller stöld.

– Att jobba i molnet eller på webben är både säkrare och smidigare. Du som företagare kan lägga ordrar, fakturera och bokföra när och var det passar dig. Det enda du behöver är internetuppkoppling och en bärbar dator, en surfplatta eller en smart mobiltelefon, säger Boo Gunnarson.

Tidigare undersökningar från Visma visar att fler och fler småföretagare flyttar över sina system till molnet och att många av landets småföretagare har fått ett mer flexibelt arbetsliv tack vare digitala arbetsverktyg och molntjänster.

• Resultaten från undersökningen som tabell »

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 15 000 företag mellan den 2 och 13 juni 2016. 1 018 svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Om Desi:

Desi är ett sammansatt index för att mäta EU-ländernas utveckling mot en digital ekonomi och ett digitalt samhälle. Det för samman ett antal relevanta indikatorer på Europas nuvarande digitala bestämmelser. Desi syftar till att hjälpa EU-länderna att se vilka områden som behöver prioriteras för investeringar och åtgärder, för att skapa en fungerande digital inre marknad, vilket är en av EU-kommissionens viktigaste prioriteringar.

 

Det här är säkerhetskopior i molnet

Säkerhetskopia i molnet innebär att man ansluter sig och sitt företag till extern server, där företagets data och system sparas, säkerhetskopieras regelbundet och kan nås närsomhelst från flera olika enheter: dator, mobiltelefon och surfplatta. Säkerhet är A och O och de flesta stora leverantörer av molnlösningar investerar stort i just säkerhet.

Om molntjänster

• Vismas guide om molntjänster för företag »

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande