Länk till
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet mot någon som jobbar. Här får du fem konkreta tips på hur du själv kan bidra till att odla en snällhetskultur på din arbetsplats.


Vi är mitt uppe i vänliga veckan! Den genomförs på initiativ av biståndsorganisationen Läkarmissionen och har funnits sedan 1946. Upprinnelsen var en trafikräknare, som under ett arbetspass bara såg ynka 12 personer med ett leende på läpparna. De övriga 8 569 personer som räknades in såg ut som att de var på väg till en begravning.

Temat för 2017 års upplaga av vänliga veckan är vänlighet mot någon som jobbar. Och hur vänliga är vi egentligen mot varandra – trots att det inte kostar något att önska taxichauffören en bra dag eller att lägga ner telefonen och småprata lite med kassörskan i matbutiken?

Det finns arbetsplatser som jobbar systematiskt med att odla en snällhetskultur. Inte bara för att det är trevligt för att jobba på en arbetsplats där alla är snälla mot varandra, utan för att man tror att det faktiskt är lönsamt.

PR-byrån Westander i Stockholm är en av dem. Där ser man inte snällhet som en personlig egenskap utan som ett sätt att öka effektiviteten, kreativiteten och kvaliteten. Där är man övertygad om att medarbetare som känner tillit till och är hjälpsamma mot varandra samarbetar bättre.

Nedan listas Westanders fem råd till enskilda som vill bidra till att bygga en snällhetskultur på sin arbetsplats:
 
Säg hej till alla
Alla vill bli sedda. Hälsa på dina kollegor när ni träffas första gången under dagen. När alla pratar med varandra ökar tilliten, samhörigheten och kunskapen om kollegornas kompetens.

Visa ditt engagemang
Alla vill bli inspirerade. Visa ditt personliga engagemang när du har en diskussion eller ett möte med en kollega. Entusiasm smittar och ditt bidrag kan ge kollegan kraft att genomföra sin idé.
 
Ge mycket beröm
Alla vill få bekräftelse. Slösa med beröm när kollegorna har gjort något bra. På en välfungerande arbetsplats får medarbetarna höra minst fem gånger så många positiva kommentarer som kritik.

Våga göra fel
Alla vill känna trygghet. Berätta öppet för dina kollegor när du gör misstag eller misslyckas med något i jobbet. Vi kan lära av misstag och det bygger förtroende när alla vågar vara öppna.

Förvänta dig mycket
Alla vill bidra. Visa att du har högt ställda förväntningar på dina kollegor genom att ge dem stort förtroende. Människors agerande påverkas mycket av de förväntningar omvärlden har på dem.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande