Länk till
2017-02-01
Trög start för nyföretagandet

Antalet registreringar av nya företag minskade med 11 procent i januari jämfört med samma månad i fjol. Efter en lång tid av starkt nyföretagande sjunker nu antalet nya företag för andra månaden i rad.


– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och Sverige behöver ett starkt nyföretagande för att må bra. Vi ser att även aktiebolagen minskar, vilket kan vara ett tecken på att många som drömmer om småföretagslivet i stället börjar i mindre skala, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Under januari gjordes 6 462 registreringar av nya företag i Sverige, en minskning med 10,7 procent jämfört med januari 2016, då 7 235 nya företag registrerades. Antalet nya aktiebolag minskade med 8,5 procent under samma period.

Minskning i nästan hela landet
Nyföretagandet föll i alla län utom två: Södermanland och Norrbotten, där antalet registreringar av nya företag ökade med 5,1 respektive 2,9 procent. Den största minskningen skedde i Jämtland och Blekinge med 24,8 respektive 24,0 procent. Nyregistreringarna minskade bland samtliga bolagsformer som räknas in i nyföretagandet: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.

2016 var ett starkt år för nyföretagandet, men under december vände trenden nedåt. Totalt startades 68 793 nya företag i Sverige under året, vilket motsvarar en ökning med 6,4 procent jämfört med 2015. Det är också den största ökningen sedan 2011, som brukar beskrivas som ett rekordår för nyföretagandet.

– Minskningen av nyföretagandet i december i fjol och januari i år är ett trendbrott. Samtidigt är sysselsättningen hög och det brukar innebära att många väljer en anställning före småföretagslivet, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande