Frågor och svar

Hos oss får du kostnadsfri och professionell företagshjälp. Vi har tillgång till en rad olika experter på många olika områden

Frågor och svar

Fråga: Jag har startat enskild firma inom sjukvård och kommer enbart att ha momsfria intäkter. Däremot är ju mina utgifter för t.ex inventarier och telefon belagda med moms. Som jag förstått får jag dra av hela kostnaden inkl moms men hur bokför jag momsen på ett korrekt sätt?
Fråga: Är delägare i ett AB och använder fakturametoden. Hur bokför man en månadsvis inbetalning till en pensionsförsäkring om man får en avi t ex 12/8 men pengarna dras från bankkonto 1/9 och avser premie för september? Ska jag vänta att bokföra avin till 1/9 och få kostnaden på samma månad som premien avser? Eller ska jag bokföra avin som faktura 12/8? Hur gör jag den månad jag har bokslut? Ska beloppet omperiodiseras till nästa bokföringsår? Ska detta göras som en förutbetald kostnad eller genom att motboka kostnaden. Det påverkar ju pensionskostnaden i boklsutete och deklarationen och beräkningen av särskild löneskatt. Jag har inget speciellt avtal som kopplar pensionsavsättning till när lön tjänades in så jag vet inte om september inbetalningen avser arbete i augusti eller september.
Fråga: Jag undrar hur man går tillväga för att hitta tillverkare och kanske ännu viktigare RÄTT tillverkare? Jag går runt med en idé om en produkt jag vill ta fram (en som redan finns men som jag har nya idéer till och som är en växande marknad) men hur mycket jag än söker på google så hittar jag inga tillverkare.

Den produkt jag vill ta fram är muffinsformar (och ev. servetter och dylikt) och jag vet att det ska finnas svenska tillverkare/papperstillverkare av dessa men jag lyckas inte hitta dem. Hur fortsätter jag härifrån?

Jag har funderat på att kontakta ett annat företag som jag vet tar fram svensk-tillverkade muffinsformar men andra företag brukar inte vara så pigga på att dela med sig av "sina hemligheter".

Tar tacksamt emot tips och råd!

Våra experter

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!