Frågor och svar

Hos oss får du kostnadsfri och professionell företagshjälp. Vi har tillgång till en rad olika experter på många olika områden

Frågor och svar

Fråga: Jag är nybörjare med bokföring och behöver övertydliga förklaringar. Med det sagt: 
Jag har använt mitt privata kontokort för att köpa webbhotell/hemsida till min enskilda firma. Webbhotellet köpte jag hos ett danskt företag.
En rad frågor uppstår:

Först:
Bokför jag köpet som en egen insättning, eftersom jag inte betalade med företagets kontokort? Måste jag inte på något sätt visa för Skatteverket att det är ett köp från annat eu-land? Och hur gör jag det när det är en egen insättning? Det kan väl inte både vara en egen insättning (kredit) och köp av vara från annat EU-land (ännu mer kredit) - då blir ju summan införd två gånger?
Hur många konton blir i så fall inblandade?

Moms:
Jag betalade ingen moms för webbhotellet. Kan jag då helt hoppa över bokföring av moms för denna verifikation?
 
Fråga: Jag har nyligen tecknat en sjukförsäkring som delvis -  till 20 procent - är avdragsgill i företaget. Betyder detta att jag bokför 20 procent som avdragsgill kostnad i företaget och resterande får jag betala genom egna uttag?
Fråga: Vi har en tjänsteman med en månadslön på 36.000:- (heltid). From 3/2 2014 kommer han vara föräldraledig och endast jobba 75%, dvs han jobbar 5 dgr/vecka á 6h. Min fråga är när jag skall börja räkna föräldraledigheten i Visma Lön. Är det from 1/2 eller from mån 3/2? Vad jag förstår så kommer hans "nya" lön i februari vara: 36.000 *75% = 27000:- , alltså räknar man from 1 feb. Eller tänker jag fel nu?

Våra experter

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande