Länk till
2017-01-19
Småföretagare upplever mer svartjobb med de nya rot- och rutreglerna

Mer än varannan småföretagare i rot- och rutbranschen upplever att svartarbetet har ökat sedan reglerna för avdragen stramades åt för ett år sedan. Nästan lika många vittnar om sämre efterfrågan från kunder – och under 2016 försvann var tionde bolag i rotbranschen.


– Att skapa vita jobb var en av de främsta anledningarna till att rut- och rotavdragen infördes. Företagare arbetar långsiktigt, och då skapar kortsiktiga förändringar en oförutsägbarhet som skadar tillväxt och arbeten, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Den 1 januari 2016 sänktes rotavdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Samtidigt halverades maxbeloppet för rutavdraget, från 50 000 kronor om året till 25 000.

Mer än varannan småföretagare, 55 procent, i Vismas undersökning upplever att svartarbetet inom rot- och rutbranscherna har ökat sedan de nya reglerna trädde i kraft.

Varannan småföretagare, 50 procent, uppger dessutom att efterfrågan från kunder har minskat i och med de nya reglerna. Var tredje, eller 33 procent, uppger att efterfrågan har fallit i mycket hög eller ganska hög grad.

– Fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen. Därför behövs det en politik som gör att fler företag startas och inte försämrar förutsättningarna för branscher med bra tillväxt, säger Boo Gunnarson.

Under det år som gått med sänkta avdrag har 5 963 företag i rotbranschen försvunnit, enligt Skatteverkets statistik. Det motsvarar ungefär var tionde företag. De senaste årens stadiga tillväxt för rutsektorn bröts och antalet företag ökade där bara med knappt 800, trots att avdraget utvidgades till fler tjänster den 1 augusti.
 

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande