starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto:
Sebastian Hjortsberg
Expert inom:
Kredit och fakturering

Sebastian Hjortsberg arbetar på Visma Collectors sedan 2011 och har bred kompetens inom faktura-, påminnelse-, och inkassoprocesser. Han är sedan lång tid aktiv i styrelseuppdrag inom Aktiespararna och ger här sin syn på företagarklimatet gällande betalning. Sebastian vill förmedla vikten av att företagare får betalt i tid och därmed undvika att agera bank åt sina kunder. Han vet att utebliven betalning kan leda till förödande konsekvenser.

Fråga:

Jag har en enskild firma och fakturerar ofta kunder med mina resekostnader inbakade i priset. Är det lämpligt? Eller skall jag specificera resekostnader separat? Tänker på Rotavdraget för kund. Samt min redovisning av resekostnader som jag drar av 18,50 milen för.

Svar:

Vid all typ av fakturering gäller ju att ta hänsyn till lagstiftning samt sedvänja i respektive bransch.

Sammantaget gäller att det alltid är bättre att specificera så mycket som möjligt. Det gör att det blir lättare för kunden att attestera och betala fakturan. Det är ju också viktigt för dig som fakturautställare att ha ett riktigt underlag i din bokföring.

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande