starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto:
Sebastian Hjortsberg
Expert inom:
Kredit och fakturering

Sebastian Hjortsberg arbetar på Visma Collectors sedan 2011 och har bred kompetens inom faktura-, påminnelse-, och inkassoprocesser. Han är sedan lång tid aktiv i styrelseuppdrag inom Aktiespararna och ger här sin syn på företagarklimatet gällande betalning. Sebastian vill förmedla vikten av att företagare får betalt i tid och därmed undvika att agera bank åt sina kunder. Han vet att utebliven betalning kan leda till förödande konsekvenser.

Fråga:

Vi (företaget) har gjort en räkningsanmärkning till en leverantör, men ändå betalat hela fakturan eftersom vi kontinuerligt får fakturor av honom. Nu har han ännu inte krediterat oss för räkningsanmärkningen. Har jag då rätt att hålla inne de pengarna på en annan faktura? Han har inte besvarat anmärkningen trots upprepade påstötningar.

Svar:

Här rör det sig sannolikt om ett ärende som är tvistigt. Antagligen har ni och leverantören olika uppfattningar om krediteringen. Ett vanligt sätt vid invändningar mot fakturan är ju att man innehåller hela eller delar av fakturabeloppet. När man gör så i en fortlöpande leverans är det viktigt att man håller koll på det totala "förhållandet" mot kunden. Det är alltså bättre att hålla inne likviden på "rätt" faktura. För att reda ut detta fallet rekommenderar jag ett samtal till en beslutsfattare hos leverantören så att ni kan fortsätta ert samarbete, om det är det ni önskar, på ett rent sätt. Att hålla inne pengarna är ju ofta det enda påtryckningsmedel man har. Om leverantören fortsätter att undvika era påstötningar måste ni nog anlita ett juridiskt ombud. Lycka till!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande