Länk till
2016-12-02
Rekordmånga nya företag i november

I november registrerades 7 364 nya företag i Sverige. Det gör november till den näst starkaste månaden för nyföretagandet under de senaste fem åren, visar ny statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.


– Att så många vill leva småföretagsliv är både glädjande och viktigt! Eftersom fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen behöver Sverige ett starkt nyföretagande för att må bra, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Totalt startades 7 364 nya företag i Sverige under november månad. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma period i fjol, då 6 190 nya företag registrerades. Det placerar också november 2016 på andra plats på listan över de bästa nyföretagarmånaderna under den senaste femårsperioden – med bara två bolag mindre än toppnoteringen i januari 2015.

Ökning i nästan hela landet
Med bara en månad kvar på året är bilden klar: 2016 är ett starkt nyföretagarår. Mellan januari och november har antalet nyregistrerade företag i Sverige ökat med mer än 8 procent jämfört med motsvarande period 2015.

November stärker uppgången ytterligare, genom att nyföretagandet ökar i samtliga län utom ett. Störst var ökningen i Blekinge, där hela 48 procent fler företag startades jämfört med november i fjol. Gävleborg, det enda län där antalet nyregistreringar minskade, fick 13,7 procent färre nya företag jämfört med samma månad 2015.

Den mest populära bolagsformen fortsätter att vara aktiebolag. Totalt har entreprenörer i landet registrerat 14,5 procent fler aktiebolag hittills i år jämfört med samma period i fjol.

– Man startar inte ett aktiebolag om man inte tänker satsa helhjärtat på småföretagslivet. Att aktiebolagen fortsätter att öka bådar också gott för framtiden, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Länsvis statistik över nyföretagandet i november 2016 »

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande