starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Pauline Grindvall
Expert inom:
Ungt företagande och sociala medier

Pauline Grindvall är frilansjournalist, författare och föreläsare med fokus på ungt entreprenörskap, personliga varumärken och sociala medier. Hon har drivit företag sedan hon var 20 år och är aktuell med boken "Ta steget till eget", en handbok för unga entreprenörer där hon delar med sig av sina erfarenheter och hoppas kunna inspirera andra till att satsa på det de brinner för.

Fråga:

Jag har startat ett UF företag och undrar hur man går tillväga när man ska skaffa sponsorer. Hur gör man?

Svar:

Vad roligt att du har kommit igång med ditt företag!

När du ska söka sponsorer tycker jag att du ska börja med att ställa dig frågan varför? Vad vill du att dina blivande sponsorer ska bidra med? Varför ska de sponsra just dig och med vad? Det behöver inte handla om enbart sponsring i kronor och ören, utan också sponsring med produkter, tjänster och inte minst kunskap!

Fundera över vad just du kommer att behöva för kompetens och tillskott i ditt företag. Är det hjälp med marknadsföring? Hjälp med försäljning? Ekonomiskt bidrag till att ta fram en produkt?

När du vet vilken typ av hjälp du behöver kan du börja kartlägga vilka potentiella företag och organisationer som passar in på detta. Skriv ner dem eller sortera in dem i till exempel ett Excelark så du får koll på vilka du ska kontakta och vilka du har kontakta.

Innan du tar kontakt så ska du också fundera över vad du och ditt UF-företag kan erbjuda! Vad kan du ge tillbaka i gengäld mot att du blir sponsrad av de här företagen med olika saker? Är det reklam/exponering på dina produkter och/eller tjänster? Något annat? Dina potentiella sponsorer kommer att undra det som alla undra ”What’s in it for me?”.

När du är på det klara med punkterna ovan så är det bara att borsta bort nervositeten så gott det går och ta kontakt! Mejla om du känner dig osäker på att ringa, men skicka inga massmejl utan skriv ett kort, koncist och välformulerat mejl som är unikt till var och en av de som du söker sponsring av. Får du inget svar på mejlet? Övervinn rädslan, lyft på luren och ring! Du kan alltid hänvisa till ditt mejl då också!

Pröva dig fram! Var tydlig med vad du vill ha av sponsorn och också vad du kan erbjuda tillbaka!

Kör hårt & lycka till i sponsorjakten!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!