starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Filip Lendahls
Pär Gustavsson
Expert inom:
Bokföring och redovisning

Pär Gustavsson är auktoriserad redovisningskonsult, företagare och jobbar på redovisningsbyrån Joggen AB. Han har arbetat med redovisning sedan 2004 och tycker det är stimulerande att träffa företagare i alla möjliga branscher.

Fråga:

Jag använder min privata bil i min enskilda firma och debiterar mina kunder 40kr (inkl moms) per mil i reseersättning.
Hur drar jag av de 18,50 som jag kan göra i deklarationen? Dvs tar jag upp hela 40kr i inkomst och drar sen av 18,50, ELLER tar jag upp 21,50 som inkomst och drar ej av någon bilersättning?

Svar:

Intäkten på 40 kr per mil bokför du som intäkt i verksamheten exklusive eventuell moms, förslagsvis på konto 3550 Fakturerade resekostnader.

Har du använt din egen bil i resor för företagets räkning har du rätt att erhålla 18,50 kr per mil skattefritt. Bokför du det löpande använder du konto 7331 Skattefria bilersättningar och mot eget uttag om du har enskild näringsverksamhet. Annars kan du göra som du skriver i din fråga och dra dina körda mil á 18,50 kr direkt i deklarationen.

 

Svar av Starta nu:s tidigare bokförings- och redovisningsexpert Petter Åkesson

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande