starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Filip Lendahls
Pär Gustavsson
Expert inom:
Bokföring och redovisning

Pär Gustavsson är auktoriserad redovisningskonsult, företagare och jobbar på redovisningsbyrån Joggen AB. Han har arbetat med redovisning sedan 2004 och tycker det är stimulerande att träffa företagare i alla möjliga branscher.

Fråga:

Jag är nybörjare med bokföring och behöver övertydliga förklaringar. Med det sagt: 
Jag har använt mitt privata kontokort för att köpa webbhotell/hemsida till min enskilda firma. Webbhotellet köpte jag hos ett danskt företag.
En rad frågor uppstår:

Först:
Bokför jag köpet som en egen insättning, eftersom jag inte betalade med företagets kontokort? Måste jag inte på något sätt visa för Skatteverket att det är ett köp från annat eu-land? Och hur gör jag det när det är en egen insättning? Det kan väl inte både vara en egen insättning (kredit) och köp av vara från annat EU-land (ännu mer kredit) - då blir ju summan införd två gånger?
Hur många konton blir i så fall inblandade?

Moms:
Jag betalade ingen moms för webbhotellet. Kan jag då helt hoppa över bokföring av moms för denna verifikation?
 

Svar:

Det var en knepig fråga. Vi kan börja med den lätta delen. Det spelar ingen större roll hur du betalar inköpet. I detta fallet har du betalat med ditt privata kontokort och därmed är det helt ok att bokföra inköpet som en egen insättning, precis som du föreslår.

 

Nu kommer vi till momsfrågan som är lite svårare. Vi börjar med ett par grundförutsättningar. Eftersom du har ett svenskt företag (EF) och gör affärer med ett företag inom EU gäller speciella momsregler som kallas för omvänd skattskyldighet. Det innebär att det danska företaget skickar en faktura till dig utan moms, precis som du nämner i din fråga. På fakturan ska både köparens och säljarens VAT-nummer framgå. När du sedan ska bokföra inköpet ska du både lägga till moms och dra av densamma (jag förutsätter att du har avdragsrätt för ingående moms) enligt den så kallade huvudregeln. Om fakturan från dansken uppgår till 1 000 kr (ruta 21 på momsdeklarationen) ska du först lägga till 25 % alltså 250 kr (ruta 30 på momsdeklarationen) och sedan även redovisa ingående moms 250 kr (ruta 48 på momsdeklarationen).

 

Köpet kan bokföras på följande konton:
Konto 2018 Egna insättningar, 1 000 kr i kredit
Konto 2614 Ber utg moms på tjänsteförvärv från utlandet, 25%, 250 kr i kredit
Konto 2645 Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet, 250 kr i debet
Konto 4535 Inköp av tjänster, annat EG land, 1 000 kr i debet

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande