• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
  • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Filip Lendahls
Karl Petters tre tips för att få fler (rätt) besökare till din hemsida.
  • 1
    Se till att dina viktigaste sökord finns med på hemsidan. Högt upp på varje sida, gärna i rubriker, i menyn och i titeln (meta title). Undvik text med viktiga sökord i bilder.
  • 2
    Utforma och förbättra hemsidan för dina besökare och ha som mål att göra den så intressant och värdefull som möjligt för just dem.
  • 3
    Sätt upp mål för din hemsida och följ upp dem med ett webbstatistikverktyg. Du kan bland annat utvärdera utfallet av ditt sökordsarbete (sökmotoroptimering) och se hur dina besökare tar sig till din hemsida, samt vad de gör där.

Nytänk om användbara webblösningar

Karl Petter Hjelmer och Ola Karlsson lämnade fasta anställningar för att förverkliga sina egna webbidéer. Målet är att visa kunderna hur hemsidan blir verksamhetens viktigaste resurs.


– Många företag ser sin hemsida som ett nödvändigt ont, något de skaffar för att de blir tillsagda att man måste ha en, säger Karl Petter.

Enligt Karl Petter och Ola blir hemsidan då inte mycket mer än ett visitkort på nätet. I det egna företaget, Useful Innovation, vill de skapa kundunika webblösningar som med genomtänkt strategi och tydligt mätbara mål ökar lönsamheten.

Webben ska leverera
– Hemsidan ska integreras i verksamheten och finnas till för att utföra något. Tänker man rätt kring de här frågorna så syns resultaten. Utmaningen för oss är att visa kunderna att det faktiskt fungerar, säger Ola.

När det gäller fördelarna med att driva eget kontra vara anställd rankar båda två den personliga utvecklingen högt.

– Jag vill vara entreprenör, göra egna strategiska val och röra mig snabbt från tanke till handling, säger Ola. Som egna företagare kan vi utveckla något vi verkligen står för och bli delaktiga fullt ut, fyller Karl Petter i.

Visste vad de ville
Att lämna den relativa ekonomiska trygghet deras tidigare anställningar innebar var inget de tvekade inför.

– För det första kände vi varandra väl och båda visste vad den andre gick för professionellt sett. För det andra hade vi redan innan starten kanaler som vi visste skulle ge inkommande jobb. Och för det tredje var vi båda beredda att ta ut låg eller ingen lön i början om det skulle krävas, berättar Karl Petter.

Hur gick det då?
Useful Innovation startades sommaren 2009, och det var även då som startanu.se gjorde den första intervjun med Karl-Petter och Ola för det här reportaget. Men hur har det gått för företaget sedan dess? Vi gjorde ett nytt besök nu tre år senare för att få en uppdatering.

– Under åren sedan starten har vi vuxit och verkligen lyckats etablera oss. Vi är i dag sex anställda och omsätter drygt två miljoner kronor. Rent jobbmässigt har vi alltid omkring fyra större webbprojekt igång samtidigt och har jobbat med kunder som ÖoB, Micki Leksaker och Linnéuniversitetet, berättar Ola.
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!