Foto: Privat
Per Nilsson
Expert inom:
Finansiering

Per Nilsson är civilekonom med företagsfinansiering som specialitet. Han har lång erfarenhet av att hjälpa företag i olika storlekar och faser med finansieringsfrågor. Han är även författare till tre böcker inom området ekonomi för småföretagare. Per svarar på frågor om finansiering av företag.

Fråga:

Hej! Jag har ett arbete med några tjejer och vi vill veta vilka kostnader vi behöver ha om vi skaffar egen salong och massa annat som frisör.

Svar:

Ja, som ni säkert vet beror det på en mängd olika saker. Den största kostnaden är troligen lokalhyran som beror på läge, storlek och standard. Sedan är det inventarier i form av stol, tvättutrustning, klippmaskiner och annat. Ni kommer också att behöva ett lager av hårvårdsprodukter som dels används när ni jobbar med kunderna men som också kan säljas till kunderna.

Jag har pratat med en frisör som drivit verksamhet i 10 år och hon säger att en grov uppskattning är att det behövs minst 100 000 kr för att få igång en salong med två stolar, inventarier och varulager. Då är alltså inte lokalhyra, annonsering och löner inräknat i den summan. En uppskattning är att ni behöver dubbelt så mycket alltså minst 200 000 kr innan verksamheten börjar bära sina egna kostnader. Notera dock att detta bara är en grov uppskattning, det är många olika aspekter som påverkar den slutliga kalkylen och det är viktigt att ni göra detta noggrant utifrån era förutsättningar innan start av verksamheten.

Ett alternativ att arbeta som frisör i eget företag är att hyra in sig i en salong som redan är igång. Det kallas att ”hyra frisörsstol” och priset för detta sätts av salongen.

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande