Foto: Privat
Per Nilsson
Expert inom:
Finansiering

Per Nilsson är civilekonom med företagsfinansiering som specialitet. Han har lång erfarenhet av att hjälpa företag i olika storlekar och faser med finansieringsfrågor. Han är även författare till tre böcker inom området ekonomi för småföretagare. Per svarar på frågor om finansiering av företag.

Fråga:

Finns det några andra banker eller möjligheter som skulle kunna bevilja ett lån när banken och Almi säger nej?

Jag håller på att sälja mitt företag som jag drivit i 7 år. Det är en av mina anställda som vill köpa företaget. Jag har 8-10 anställda och omsätter cirka 8,5 miljoner/år. Företaget går bra och 2009 hade jag högsta kreditvärdighet enligt UC Risk. Riskprognos 0,20 procent och riskklass 5. I företaget ingår 4 fastigheter. En med sjötomt.

Tyvärr så är banken på orten och Almi jättefega att låna ut pengar till köparen. De säger att företagets hus inte är värda något och att det är för osäker branch. Företaget ligger i en by i Västernorrland och jag tycker det är konstigt att banken på orten inte värnar/vill hjälpa till när det genererar arbetstillfällen för folk i byn samt skatteintäkter till kommunen. Köparen är seriös och har inga betalningsanmärkningar eller övriga anmärkningar. Han har också god ekonomi. Jag vill ha 2,5 miljoner för företaget och jag lämnar en 2-årig revers på 1 miljon. Det är alltså jag som privatperson som tar den största risken och inte banken och ALMI samt utan ränta och säkerhet. Tycker det är märkligt. Är det privatpersoner som ska lyfta Sveriges finanskris? Fegt!

Nu undrar jag om det finns några andra banker eller möjligheter som skulle kunna bevilja ett lån. Jag säljer företaget för att jag är väldigt trött och slut och har tappat gnistan för jobbet. Tycker det är bättre att någon med energi kan ta över och utveckla det. Jag vill gå vidare och öppna ett annat företag som jag funderat på ett tag. Hjälp mig att hitta nya vägar till min köpare.   

Svar:

Ur ett nationellt perspektiv är det viktigt att vi kan hantera frågan om överlåtelser, speciellt vid generationsskiften. Risken är annars att många företag läggs ner med minskad sysselsättning som följd.

En företagsöverlåtelse till anhörig eller anställd bör planeras i god tid eftersom den tillkommande ägaren då hinner upparbeta nödvändigt kapital som kan behövas i samband med förvärvet.

En möjlighet är att överväga att låta den anställde ”arbeta in” del av köpeskillingen medan du kvarstår som ägare. Detta tar bort en del av bördan från lånefinansiärerna.

Du bör också låta en revisor med erfarenhet av företagsöverlåtelser titta på vilket upplägg som skulle kunna vara lämpligt för att underlätta finansieringsbördan.

Överväg möjligheten att ta kontakt med fler banker och andra riskfinansiärer. Exempel på riskfinansiärer i din region är ALMI, Norrlandsfonden och Övre Norrlands kreditgarantiförening.

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande