• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
  • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Emma Cajnerud
Lindas tre tips till nyföretagare:
  • 1
    Var rädd om pengarna du tjänar, investera dem fullt ut i ditt bolag.
  • 2
    Satsa och anpassa dig tidigt för internationell försäljning om du har möjlighet, Sverige är ett litet land.
  • 3
    Fokusera på det du och ditt bolag gör bäst. Bli ännu bättre på det.

Lindas babyprodukter sprids över världen

Nyblivna mamman Linda Sätterström hade svårt att hitta bebisprodukter som var både snygga och funktionella. Då designade hon dem själv och började sälja på nätet.

Det är tidig förmiddag och Linda Sätterström på Elodie Details går igenom webbutikordrar. Under natten har det kommit beställningar från Kanada, Australien och Frankrike. Många av kunderna finns på andra sidan jordklotet.

– De flesta som handlar i vår webbutik gör det från länder utanför Europa, och den genomsnittliga ordern ligger på 600 kronor, säger Linda, och berättar samtidigt att webbutiken endast står för fem procent av den totala omsättningen.

– Merparten av försäljningen sker numera via distributörer och agenter. I dag har vi återförsäljare i 35 länder världen över. Men vår hemsida är viktig för oss, inte minst för varumärkesbyggandet och för att nå ut med produktnyheter. Det är också ett bra sätt att få ut produkterna i respektive land och öka efterfrågan där.

Starka färger
Arbetsrummet går i vitt, vitt, men färgstarka nappar, filtar, mössor och nappflaskor pockar på uppmärksamheten från prydliga hyllor och ställ. Samtliga produkter är designade av Linda under egna varumärket Elodie Details.

– Våra produkter känns igen av många, inte minst för att vi brukar sätta samma mönster på allt från nappar till väskor, åkpåsar och mössor. En av fördelarna med det är att det ser väldigt snyggt ut i butik – produkterna är lätta att matcha med varandra.

Kommunicerar via nätet
Tillverkningen sker i Asien, av fabriker som hon själv varit och besökt. Linda visar på datorskärmen hur hon kommunicerar med en kinesisk leverantör via ett enkelt chatt-program.

– Det är en fördel att prata den vägen, inte minst eftersom tidsskillnaden är ganska stor. Vid lunchtid i Sverige är det kväll i Kina, så våra leverantörer brukar finnas uppkopplade till 13–14-tiden någon gång.

Det var när Linda Sätterström väntade sitt första barn, hösten 2004, som idén om Elodie Details föddes. Hon letade i butikerna efter bebisprylar som var både funktionella och snygga att se på, men hittade bara det förstnämnda.

Väckte habegär
Första produkten var en napphållare i tyg. En enkel uppfinning som förenklade vardagen för henne och för dottern, Elodie, och som väckte habegär hos såväl familj och vänner som hos okända mammor och pappor på stan. Snart började Linda ta upp beställningar via en enkel hemsida på nätet. Därefter beslutade hon sig för att försöka sälja in napphållarna till butiker.

– F&¨rsta butiken jag visade mina napphållare för köpte in 30–40 stycken direkt. Efter två veckor ringde butiksägaren och sa att hon sålt slut på allihop och att hon ville beställa fler! Så efter det tog jag kontakt med en säljagent och visade upp mina produkter, och på den vägen var det.

br /¨

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!