starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Filip Lendahls
Karl Petter Hjelmer
Expert inom:
IT och webbmarknadsföring

Karl Petter Hjelmer är webbstrateg och delägare i Växjöbaserade webbyrån Useful Innovation. Företaget skräddarsyr helhetslösningar på webben och har kompetens inom webbutveckling, webbdesign, användbarhet, e-handel, webbstrategi och internetmarknadsföring. Det är även inom de områdena Karl Petter svarar på frågor.

Fråga:

Jag undrar hur jag kan designa en hemsida som är snygg och som lockar kunder?

Svar:

Det är flera saker som man bör ta hänsyn till när man designar och formger en hemsida.

Självklart vill man ju att besökarna ska tycka att hemsidan är snygg, men jag skulle hellre vilja säga att det viktigaste är att besökaren får en känsla eller ta del av ett budskap som du vill ge din målgrupp. Allt på en hemsida kommunicerar och det kan till exempel vara färg, form, bilder och typsnitt, samt hur dessa delar samverkar och varierar. Vad som är snyggt eller inte är någon som ligger i betraktarens ögon och det är något högt subjektivt.

Även om tolkningsutrymmet är fritt, kan vi nog ändå enas om mycket som vi upplever som bra eller snyggt på hemsidor.

Nu beror det ju helt på var din verksamhet befinner sig (ska du starta ett företag eller är du redan igång). Jag skulle vilja säga att alltid utgår från den grafiska profilen som man har när man ska designa en hemsida. Förenklat kan man säga att man ska utgå från loggan och färgerna som används i verksamheten, men det kan vara mycket mer komplext än så.

Sedan måste du också bestämma dig för vad du vill säga, eller förmedla genom hemsidan (om vi bortser vad du vill att besökaren ska göra under sitt besök).

Några exempel på designprofiler/manualer:

http://www.botkyrka.se/besokare/ombotkyrka/grafiskprofil/Designexempel
http://www.trafikverket.se/PageFiles/34257/grafisk_profil_2.0_webb.pdf
http://www.sveaskog.se/Documents/Om%20Sveaskog/grafisk%20manual%20i%20kortversion.pdf

Googla gärna på "Grafisk manual".

När du vet vad du ska förmedla, vilka färger du vill ha och vilken information du vill presentera på din hemsida, tycker jag det är läge att skaffa sig inspiration. Titta på liknande företag som ditt hur deras hemsidor ser ut. Titta även på exempelvis amerikanska motsvarigheter. Sedan kan exempelvis sidor liknande themeforest.net vara bra inspirationskälla. Fortsätt sedan att ta fram en grov skiss där du tar fram en layout för ditt innehåll (utan färg och design). När denna del är klart är det dags att sätta färg och form på din skiss. I detta skede är det också dags att ta fram rätt bilder, texter och eventuella grafiska element.

Tillbaka till vad som anses vara snyggt. Försök att prioritera enkelhet framför komplexitet och eftersträva så få färger som möjligt och. Behöver du hjälp med att hitta rätt färger är detta verktyget väldigt användbart: https://kuler.adobe.com/. Där kan du hitta olika färgteman och du kan också fylla i din "huvudfärg" för att få förslag på vilka andra färger som kan harmonisera bra.

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande