• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Stig Hammarstedt
Ises tre tips till dig som funderar på att starta eget:
 • 1
  Om du vill bli egenföretagare, men saknar en affärsidé - se till att ha stora öron. Lyssna på vad folk pratar om i vardagen, vilka behov finns som du kan fylla?
 • 2
  Har du en idé, testa den på vänner och bekanta. Får du rätt signaler - tro då på din idé och kör igång.
 • 3
  Stressa inte. Låt uppbyggnadsfasen ta den tid som behövs så blir resultatet bättre.

Ises knäckebröd framgång på Gotland

Problem med foten gjorde att Ise Ljungqvist tvingades lämna sitt jobb i klädbutik. Då formades tanken om ett eget företag där hon kunde anpassa arbetsplatsen efter sina behov.


– Långa dagar i en lokal med hårda betonggolv gjorde att jag helt enkelt fick alltför ont i foten. När jag hade slutat i klädbutiken började jag fundera på att starta eget för att sysselsätta mig själv, berättar Ise.

Vännernas iakttagelse sådde ett frö
Först hade hon tänkt öppna en garnaffär, eftersom hon såg ett behov av en bra sådan på Gotland. Men den idén blev aldrig verklighet, vilket Ise absolut inte ångrar i dag. För istället blev det aktuellt med en helt annan verksamhet efter ett besök av goda vänner från Stockholm.

– De hade med sig ett tunt knäckebröd som de höjde till skyarna. Samtidigt undrade de varför ingen bakade något liknade till försäljning på Gotland. Eftersom jag tidigare testat att baka knäckebröd såddes det där och då ett frö till en ny företagsidé.

Festgästerna blev provsmakare
När sambon fyllde 50 år och firade med stor fest passade Ise på att göra ett stort knäckebrödsbak som gästerna fick provsmaka. Responsen blev över förväntan och stärkte Ises entreprenörsplaner.

– Sedan ringde jag runt till butiker, berättade att jag tänkte starta ett bageri för närproducerat knäckebröd och frågade om de kunde tänka sig att sälja en sådan produkt.

Byggde hemmabageri
Så småningom bestämde Ise sig för att ta ett lån och bygga ett litet bageri i anslutning till hemmet utanför Klintehamn. I slutet av sommaren 2009 registrerade hon sitt företag – Hejde Knäcke.

– Visst krävs det lite tankeverksamhet när man ska starta ett företag. Men jag fick väldigt bra hjälp, bland annat av Skatteverket som till och med gjorde hembesök.

Den sista augusti låg den första leveransen av hennes närproducerade knäckebröd ute i butikshyllorna. I dag levererar hon till tio mat- och delikatessbutiker på Gotland.

Anpassning efter egna behov
– Fördelen med att driva eget är att jag kan anpassa verksamheten helt efter mina egna behov. Dessutom gillar jag ansvaret gentemot kunderna, som följer av att det faktiskt är mina egna produkter jag säljer.

Framöver planerar Ise först och främst att utöka sitt sortiment med fler smaker, men hon siktar även på att knyta till sig fler återförsäljare både på Gotland och på fastlandet. 

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande