• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Lina Tengström
Nicolas tre råd till dig som vill starta eget:
 • 1
  Våga. Har du en idé som du tror på ta steget och testa den.
 • 2
  Gör din hemläxa. Ju mer du kan om dina produkter och din bransch desto lättare blir det att sälja.
 • 3
  Brinn för det du gör. Ha som målsättning att lära dig något nytt varje dag.

Inte så dumt att starta företag i tuffa tider

Nicolas Berglund är en av pionjärerna inom rättvis handel i Sverige. Ur sitt engagemang formade han en hållbar affärsidé och startade företaget North & South Fair Trade.


– Har man en idé som man tror på måste man våga ta steget och testa den. Annars ångrar man sig och mår dåligt, i alla fall fungerar jag på det sättet, säger Nicolas.

Ville nå förändring
I slutet av 1980-talet kom han genom en biståndsorganisation i kontakt med alternativ handel för första gången. Nicolas upplevde att det pratades mycket om orättvisor och fattigdom i världen. Men att det gjordes desto mindre för uppnå förändring.

– Enbart prat leder ingenstans. Jag ville göra något och att starta eget för att bedriva rättvis handel blev det sj&¨lvklara steget.

Startade i liten skala
Företaget startade i liten skala och de första åren i början av 1990-talet var tuffa. Läget i svensk ekonomi var dystert och kännedomen om rättvis handel var låg.


– Men det är inte så dumt att starta företag i tuffa tider. Jag var tvungen att bli mångsidig och lära mig företagandets alla delar för att klara mig, allt från bokföring till produktutveckling och att tala med kunder.

– Och det är det som är det härliga med att driva eget, man har chansen att lära sig något nytt varje dag.

Växte lokalt och globalt
I dag har North & South Fair Trade fyra anställda och importerar produkter från ett 40-tal producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. De omsätter drygt sex miljoner kronor och levererar till 500 återförsäljare runtom i Skandinavien.

– Vi slår nya försäljningsrekord hela tiden. Rättvis handel är inte längre ett okänt begrepp och jag tror på en ljus framtid. 

¨

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!