• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Per Nilsson
Tre tips från Mikael Norberg till dig som vill starta eget:
 • 1
  Lär dig vilka finansiärer som finns tillgängliga, hur de resonerar och vilka villkor de ställer på sina pengar.
 • 2
  Starta inom ett område/bransch där du redan har kunskap och kontakter.
 • 3
  Var beredd på att lägga mycket tid på företagandet, speciellt i början. Både du och din familj måste vara beredda på detta.

Gyllene start för Mikaels verkstad

”Innan du startar ett företag, ta reda på hur verksamheten bäst kan finansieras. Se till att inte starta med knapp kassa”. Det säger Mikael Norberg, delägare till verkstadsföretaget Guldstadens Mekaniska AB.

Efter femton år som anställd i verkstadsindustrin, bland annat som svarvare och produktionstekniker, började Mikael drömma om att bli egen företagare. Tillsammans med tre tidigare kollegor planerade han företagsstarten i Skellefteå och när tillfället att förvärva en maskinpark dök upp agerade de snabbt.

– Det var utrustning från ett konkursbo efter ett företag där jag tidigare arbetat. För oss blev detta ett bra tillfälle att förvärva välbekanta maskiner till rimligt pris, säger Mikael.

Finansieringen en knäckfråga
Trots att de fyra delägarna hade lång erfarenhet, intresserade kunder och en bra prisbild för maskinutrustningen var det långt ifrån självklart att finansieringen skulle gå att lösa.

– Vi fick lära oss att olika finansiärer ser på affärsidéer ur skilda perspektiv och det är inte alltid lätt att veta i förväg vilka aspekter som vägs in i bedömningen. Därför bör man ha kontakt med ett flertal tänkbara finansiärer. Ett annat viktigt råd är att ha en tydlig affärsplan med väl genomarbetad budget, säger Mikael.

Han poängterar vikten av att ta hjälp vid företagsstarten.

– Vi fick ovärderlig hjälp av en lokal företagare på orten. Dessutom fick vi hjälp av Nyföretagarcentrum med att finslipa affärsplan och som bollplank vid budgetarbetet.

Guld värt att driva eget
Guldstadens Mekaniska AB lyckades få finansiärer och nu, efter bara ett halvår, har det lilla verkstadsföretaget fullt upp med att hinna med de jobb som ramlar in.

– Det har gått klart över förväntan. Vi har inte hunnit marknadsföra oss aktivt i någon större utsträckning. Istället har vi utvecklat affärerna med de kunder vi redan har. Vi har dessutom fått nya kunder som hört talas om oss och tagit kontakt, säger Mikael.

Den goda orderingången gör att Guldstaden Mekaniska AB fått nyanställa och just nu arbetar åtta personer i företaget. Att vara företagare är en annan dimension än att vara anställd, tycker Mikael.

– Först och främst är det mycket roligare att vara företagare tycker jag. Du får jobba hårt men du jobbar åt dig själv. Det kanske inte går att ta ut mycket lön i början men istället bygger man ett värde på lång sikt, säger Mikael.

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande