Länk till

Foto: norden.org
2016-12-12
Fyra av tio småföretag försvinner när ägaren drar sig tillbaka

Fyra av tio småföretagare planerar att lägga ned bolaget när de lämnar småföretagslivet. Bara var sjunde räknar med att någon i familjen tar över och driver verksamheten vidare.


– Det är oroväckande eftersom Sverige behöver fler företag, inte färre. Fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

På frågan vad som händer med företaget om ägaren drar sig tillbaka svarar fyra av tio småföretagare, 40 procent, att det kommer att avvecklas. 18 procent uppger att företaget kommer att säljas.

Bara var sjunde, eller 14 procent, svarar att en familjemedlem tar över företaget när ägaren tar farväl av sitt småföretagsliv. I Vismas undersökning är det också tydligt att osäkerheten om framtiden är stor: Var femte, 20 procent, vet inte vad som händer med bolaget när de inte längre driver det.

– Ett företagsklimat som gör att fler vill och vågar välja småföretagslivet är en investering i Sveriges framtid. Utredningsförslaget om nya skatteregler för småföretag som kom nyss är ett rejält kliv i fel riktning, eftersom det innebär mer regelkrångel och höjd skatt för de allra minsta företagen, säger Boo Gunnarson.

I undersökningen svarar var tredje småföretagare, 29 procent, att de kommer att ha lämnat småföretagslivet om fem år. Den absolut vanligaste orsaken är hög ålder: Åtta av tio som räknar med att dra sig tillbaka inom fem år uppger att de blir för gamla för att vara egenföretagare.

I Sverige finns omkring en miljon företag, varav den stora majoriteten är små företag med mellan noll och nio anställda. De kommande åren väntas alltså många av dem antingen försvinna eller behöva nya ägare.

Om undersökningen: 1 100 företagare i hela landet svarade på frågorna, som ställdes via e-post till cirka 14 600 företag mellan den 8 och 14 september 2016.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!