Länk till
2017-01-25
Fler anmälningar om bluffakturor under 2016

Förra året gjordes 14 600 polisanmälningar om bluffakturor, en ökning med drygt två procent jämfört med året före. Det visar en sammanställning som Visma gjort av ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.


– Bara var tionde företagare som drabbas av bluffakturor gör en polisanmälan, så vi vet att det finns ett enormt mörkertal. Vi vill uppmana alla att anmäla den här typen av brott. Det är bara om bluffen inte lönar sig som vi kan bli av med problemet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
 
Under 2016 gjordes 14 631 anmälningar om bluffakturor i Sverige, enligt preliminär statistik från Brå. Det är en ökning med 2,2 procent jämfört med 2015, då 14 318 fall av bedrägeri- och förfalskningsbrott med hjälp av bluffakturor anmäldes.
 
Ökningen går till stor del att hänföra till polisregion Stockholm, där även Gotland ingår. Där registrerades 78 procent fler anmälningar under fjolåret jämfört med 2015. I fem av de sju regioner som den svenska polisen är indelad i minskar antalet anmälningar, mest i polisregion Nord (Jämtlands län, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland). Där gjordes 64 procent färre anmälningar om bluffakturor än under 2015.
 
Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda ärenden kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan en region ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år. Förslagenheten när det gäller bedrägerier och förfalskningar i form av bluffakturor är också stor, och sättet de utförs på ändras hela tiden.
 
– För en småföretagare innebär en bluffaktura ofta både kostnader och juridiska problem. Därför är det viktigt att de drabbade känner att de har rättsväsendet på sin sida, säger Boo Gunnarson.
 
Var tredje företag har fått en bluffaktura
I regeringens drygt årsgamla utredning om fakturabedrägerier uppskattas att var tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och ett av tio företag som drabbats faktiskt betalar den falska fakturan. Utredningen slår också fast att industrin med bluffakturor i Sverige drar in upp till en miljard kronor om året.
 
Utredningen konstaterar även att det är enkelt att bestrida en faktura, och att den rädsla för att få en betalningsanmärkning som gör att bluffen kan lyckas är överdriven eftersom fakturabedragarna sällan går till Kronofogden eller till domstol.
 
Antalet anmälda bluffakturor har varierat stort de senaste åren. Den lägsta noteringen är från 2014, då 11 886 anmälningar om falska fakturor registrerades. Den högsta noteringen, 16 973 anmälningar, kom 2011.
 
Fakta: Bluffakturor
Under 2016 polisanmäldes 14 631 fakturabedrägerier, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Det ska jämföras med 14 318 anmälningar under 2015, vilket innebär en ökning med 2,2 procent. Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan en region ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år.
 
 

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!