starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

Jag skulle vilja ge mina anställda en bonus till jul, för företaget har gått med vinst och vi har ökat våran omsättning med c:a 15%. Har du något bra förslag på hur man kan räkna och så det blir så rättvist som möjligt?

Svar:

Det är alltid knepigt med belöningssystem - och hur man än gör kommer någon att tycka att det är orättvist. Men det får man tåla!

Man måste alltid ha en genomtänkt utgångspunkt och ett genomtänkt syfte. Ska belöningen vara baserad på individuella prestationer eller vill man uppmuntra teamet? Ska bonusen baseras direkt på vinsten eller ökningen av vinsten o.s.v.? Ska du ge alla medarbetare en engångsbonus (samma summa till alla) på jullönen eller ska det vara en procentuell bonus baserad på varje individs lön?

Nästa år om det blir en fortsatt gynnsam utveckling hur ska du göra då? Och om det blir försämrat resultat?

Det är alltså mycket att tänka på! Viktigast är att du själv tänker igenom noga vad du vill åstadkomma, vad du vill uppmuntra o.s.v. I vissa företag ger man alla medarbetare en bonus - samma till alla - på jullönen. Det allra vanligaste är dock fortfarande att man köper en julpresent eller att man bjuder personalen på julbord.

Rätt utformat blir det något som bidrar till sammanhållningen och ökar medarbetarnas lojalitet och ambassadörskap för företaget.

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande