Foto: Boo Gunnarson
Ulla Lindblad
Expert inom:
Arbetsrätt och löner

Ulla Lindblad har ett eget företag, där hon arbetar som konsult mot småföretagare. Ulla är också lärare på programkurser i Visma Spcs regi. Bland annat leder hon utbildningar i lönehantering.

Fråga:

Jag kommer ganska omgående att behöva anställa en eller två personer i mitt nya företag. Måste jag då anmäla detta till någon myndighet?

Svar:

Du ska fylla i och skriva under en blankett, som heter Skatte- och avgiftsanmälan. Blankettnumret är SKV 4620 och blanketten finns att ladda ner från Skatteverkets hemsida (www.skatteverket.se). Du kan också hämta den på ditt lokala skattekontor eller ringa till Skatteverket och be att de skickar den till dig. På blanketten ska du bland annat markera rutan Registrering som arbetsgivare. Samma blankett används för övrigt för att söka F-skattesedel och registrera företaget för moms. Skatteverkets broschyr Så fyller du i Skatte- och avgiftsanmälan, SKV 418 ger dig detaljerad information om hur du fyller i blanketten.

Skicka blanketten till:
Skatteverkets inläsningscentral
Enhet 4600
839 86 Östersund.

Om du har en e-legitimation kan du göra anmälan på Skatteverkets och Bolagsverkets gemensamma hemsida www.foretagsregistrering.se. Här får du också hjälp om hur du ska fylla i uppgifterna.

Ett nytt registreringsbevis skickas till dig när anmälan är handlagd.

När du är registrerad som arbetsgivare kommer automatiskt skattedeklarationen varje månad. På skattedeklarationen ska du bland annat redovisa bruttolön, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Även om du inte betalt ut några löner en viss månad måste du skicka in skattedeklarationen.

Tänk på att du själv är anställd i ditt företag om du väljer bolagsformen aktiebolag. Detta gäller även om du är enmansföretagare.

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!