• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
  • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Per Nilsson
Tre tips från Adam Wikström till dig som vill starta eget:
  • 1
    Ta hjälp av en eller flera rutinerade personer som får utgöra bollplank. Det gäller speciellt om du ska förvärva ett företag, det brukar vara många frågor att beakta kring detta. Om du inte har någon i din bekantskapskrets, rådfråga en rutinerad revisor eller motsvarande.
  • 2
    Se till att få med personer i företaget som har rutin inom verksamhetsområdet. I mitt fall var produktionskunnige Mattias en viktig partner.
  • 3
    Formulera en bra affärsplan. Det är speciellt viktigt om du är beroende av att övertyga finansiärer för att starta ditt företag.

Adam bytte från motorer till korvar

Ta hjälp av en eller flera rutinerade personer när du startar ditt företag, säger Adam Wikström, vd och delägare i Bastuträsk charkuteri AB.

Adam Wikström är utbildad ingenjör med doktorsgrad i hållfasthetslära. Under flera år jobbade han som teknisk specialist med motorutveckling vid Scania i Södertälje. Trots att han trivdes bra med jobbet blev längtan efter att återvända till hembygden och starta eget företag alltför stark. Adam har sina rötter i Bastuträsk i norra Västerbotten och det är i den miljön han trivs bäst.

– Jag är född och uppväxt i en företagarfamilj. Vår farfar startade ett åkeri som sedan dess drivits av familjen. Jag har blivit präglad av den företagarkultur som genomsyrat min uppväxt, säger Adam.

Konkurs i anrikt företag väckte idé
När Adam med familj bestämde sig för att flytta hem så var siktet inställt på att överta familjeåkeriet tillsammans med sin yngre bror. I stället blev det ett företag i en helt annan bransch som kom att bli det stora livsprojektet.

– Ett anrikt charkföretag i Bastuträsk med bra produkter gick i konkurs. Det fick mig att börja tänka i nya banor. Jag var övertygad om att det fanns en potential för omstart och diskuterade detta med min familj.

Resultatet blev att Adam tillsammans med två ytterligare tilltänkta delägare, Kajsa och Mattias, lämnade in ett vinnande anbud på konkursboet. Sedan hösten 2009 driver de tillsammans Bastuträsk charkuteri AB där Adam är vd, Kajsa är marknadsansvarig och Mattias är produktionschef. I dag sysselsätter företaget 15 anställda som producerar och levererar charkuteriprodukter under varumärket Topp Chark. De fungerar också som underleverantör till Ridderheims & Falbygdens vilket gör att produkterna från Bastuträsk återfinns i delikatessbutiker runt om i Sverige.

– Kajsa och jag är nya i branschen. Därför kännas det tryggt att vi har Mattias som redan tidigare var produktionsansvarig i fabriken.

Korv och skinka inte nog för att övertyga finansiärerna
Bastuträsk charkuteri AB tillverkar totalt 40 produkter, men det är falukorv, skivad skinka, palt och kroppkakor som dominerar produktionen. Flera av produkterna är prisbelönta för sin goda smak och kvalitet.

– Det var inte lätt att få finansiering till förvärvet. Företaget hade trots allt gått i konkurs och det var en djup lågkonjunktur med hotande finanskris. Nyckeln till att vi lyckades övertyga finansiärerna var en brinnande entusiasm och en affärsplan som visade hur vi skulle få verksamheten på grön kvist. Vi kan nu, efter första verksamhetsåret, konstatera att vi infriat förväntningarna.

Hantverk och produktion med många dimensioner
Adam har inte ångrat att han lämnade sitt jobb som teknisk specialist till förmån för företagandet.

– Skillnaden mot en anställning är att allt som händer i mitt eget företag känns mer angeläget och mer ”på riktigt” än det som händer inom ramen för ett vanligt jobb. Dessutom trivs jag bra med att producera livsmedel. Det är både hantverk och massproduktion i vår verksamhet. Vi har många parametrar som går att påverka för att vidareutveckla både produktkvaliteten och samtidigt göra produktionen mer effektiv.

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande